Yargıtay Başkanı'ndan 'dinleme' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Kızılay civarında yapıldığı öne sürülen telefon dinlemeleriyle ilgili, genel dinlemenin olamayacağını belirterek, ?Genel ilke olarak Yargıtayın kararları ortada, dinlemenin nasıl yapılacağına dair usul hükümleri ortada. Elbette ona göre yapılması lazım, yapılmamışsa usulsüzlük var demektir? dedi.

Türkiye Noterler Birliğinin, 6 Haziran Cumartesi gününe kadar sürecek 38. Olağan Kongresi, birliğin Söğütözü'ndeki yeni binasında başladı.

Gerçeker, kongre öncesinde, gazetecilerin Kızılay ve civarında telefon görüşmesinin 27 Ocak'da kayıt altına alındığına dair bugün bazı gazetelerde yer alan haberlerle ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ?Söz konusu dinleme yasal mı?? sorusuna Gerçeker, şu yanıtı verdi:

?İşin ayrıntısını bilmiyorum. Ayrıntısını bilmeden bir şey söylemek çok zor ama ben hep söylüyorum yasa ortada, Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlar ortada. Yargının içinde çeşitli denetim mekanizmaları var. Yanlış yapılan bir şey varsa, ben yanlış olup olmadığını şu anda söyleme durumunda değilim, sistem kendisi onu değerlendirir, ve yanlış bir şey varsa düzeltilir. Genel ilke olarak Yargıtay'ın kararları ortada, dinlemenin nasıl yapılacağına dair usul hükümleri ortada. Elbette ona göre yapılması lazım. Yapılmamışsa usulsüzlük var demektir, ancak işin detaylarını henüz bilmiyorum.?

Gerçeker, bir başka soru üzerine, genel dinlemenin olamayacağına dikkati çekti.

?Dinlemenin yapıldığı yerde Yargıtay, Başbakanlık ve diğer önemli kurumlar var. Endişe duyuyor musunuz?? sorusuna da Gerçeker, ?Herkes endişe duyar. Yanlış yapılan bir işlemden dolayı herkes endişe duyar, çünkü herkes ondan zarar görecektir. Yanlış yapılmaması, her şeyin kurallara uygun yapılması gerekiyor? karşılığını verdi.

Kızılay civarındaki telefon dinlemelerine Yargıtay üyelerinin de takılmış olabileceğinin belirtilmesi üzerine ise Gerçeker, işin esasını bilmeden bir şey söylemenin yanlış olacağını fakat bazı özel konumlarda, görevlerde olan insanların soruşturmalarının özel bir takım kurallara bağlı olduğunu söyledi.

Bu kurallara uyulması ve kuralların aşılmaması gerektiğini vurgulayan Gerçeker, ?Bu kurallar, o insanların yaptığı görevin sorumluluğuna dair konulmuş kurallardır. Soruşturma şekli biraz daha teminata bağlanmıştır? dedi.

Bakan Ergin ise bu konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya, ?Bu bir yargı kararıdır, idari bir tasarruf değildir. Yargı kararı yanlışsa itiraz yerleri bellidir? yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber